Ruokahävikistä ja sen vähentämisestä

15.10.2015

En ollut suunnitellut julkaisevani tällaista kirjoitusta (tai ainakaan ihan vielä), mutta lueskelin tänään sanomalehteä ja kiinnostuin ruokahävikkiä koskevasta artikkelista. Tekstin ensimmäinen lause hätkähdytti, ja päätin tulla jakamaan sen sekä pari muuta hyvää huomiota teidän kanssanne.

"Maailmassa roskiin päätyvästä ruoasta noin neljännes riittäisi poistamaan nälänhädän."
- Mikkelin kaupunkilehti

800 miljoonaa ihmistä näkee tänäänkin nälkää, mutta maailman nälänhätä ei johdu ravinnon puutteesta; se johtuu siitä että me heitämme aivan järjettömästi ruokaa roskiin. Sen lisäksi että aliravittujen tilanne surettaa, on myös turhauttavaa ajatella, miten paljon ruoantuotantoketjussa menee luonnonvaroja ja energiaa ihan hukkaan: tavalla tai toisella ruoka kasvatetaan, valmistetaan, pakataan, kuljetetaan ja säilytetään, ja sitten se heitetään pois.

"Suomessa tuhlataan vuosittain 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa."
- Saa Syödä!

Olisi helppo syyttää ruoan haaskaamisesta kauppoja tai ravitsemuspalveluita, mutta artikkelin mukaan pääsyyllisiä ovat kotitaloudet, joiden osuus ruoantuhlailusta on suurin, 35%. Hävikin määrä toki vaihtelee kotitalouksien välillä huomattavan paljon, mutta yhteensä suomalaiset kotitaloudet heittävät syömäkelpoista ruokaa roskiin 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa eli 20-30 kiloa henkeä kohden! Vielä näin kotona asuessani olen huomannut, että harmittavan usein meilläkin unohtuu avattu maitorahkapurkki jääkaapin perukoille tai perunat alkavat versoa jo uutta elämää, mutta kaiken kaikkiaan meillä menee kyllä todella vähän ruokaa roskiin. Olkoon tavoitteeni kuitenkin tulevaisuudessa omassa kodissani minimoida kaikki ruokahävikki.

Aiheesta tietoa etsiessäni törmäsin Hävikkiviikkoon: Kuluttajaliiton jo kolmatta kertaa järjestämä Hävikkiviikko (7.-13.9.2015) kampanjoi ruokahävikin vähentämisen ja ruoan arvostuksen puolesta. Hävikkiviikko meni valitettavasti ainakin minulta ihan ohi, sillä en ollut siitä lainkaan tietoinen. Idea on hyvä ja jostainhan pitää aina alottaa, mutta itse kannustaisin jokaista miettimään ihan päivittäin, miten ruoan tuhlaamista voisi omalla kohdallaan vähentää. Alla muutamia lehdestä poimittuja ja omilla ideoilla höystettyjä ehdotuksia ruokahävikin vähentämiseen nimenomaan kotona.

Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen kotona

Ennen lähtöä kauppaan: Suunnittelemallisuus on ensisijaisen tärkeää; kurkista siis jääkaappiin ja laadi ostoslista. Voit myös halutessasi ottaa kuvan kaapin sisällöstä. Pakastinkin on hyvä käydä silloin tällöin perusteellisesti läpi.

Kaupassa: Mahan kurniessa tulee helposti sorruttua harkitsemattomiin ostoksiin, älä siis käy kaupassa nälkäisenä. Vaikka tuote olisi hyvässäkin tarjouksessa, älä osta enempää kuin oikeasti tarvitset. Muista tarkistaa päiväysmerkinnät: alennustarratuotteiden suosiminen on ekoteko, mutta jos et pysty käyttämään tuotetta heti tai pakastamaan sitä, on parempi jättää löytö ilahduttamaan jotakuta toista.

Ruoan säilytys: Sijoita nopeimmin pilaantuvat ruoat jääkaapin etuosaan. Avaa uusi paketti vasta, kun edellinen on syöty loppuun. Säilytä ruoat oikeissa paikoissa ja oikealla tavalla, niin ne säilyvät pidempään. Esimerkiksi tässä artikkelissa annetaan hyviä vinkkejä siihen, missä kohtaa jääkaappia mitäkin tuotetta kannattaisi säilyttää.

Ylijäänyt ruoka: Tähteitä ei kannata heittää pois vaan hyödyntää seuraavana päivänä. Jos ruokaa jää paljon, loput voi pakastaa. Muun muassa hieman vanhentuneita maitotuotteita tai kananmunia voi käyttää ruokiin, jotka kuumennetaan ruoan valmistuksen aikana. Ylikypsiä hedelmiä voi puolestaan käyttää leivonnassa, ja esimerkiksi tummuneista banaaneista saa herkullista jäätelöä (yksinkertainen ohje, suosittelen lämpimästi!)

Lähteitä ja lisätietoa

Saa Syödä!
Kuluttajaliitto
Hävikkiviikko

2 kommenttia